We beleven absurde tijden. Eén besmettelijk virus dirigeert onze samenleving. Corona aka COVID-19 legt onderandere scholen, bedrijven, horeca en cultuur plat en dwingt ons tot enkele weken bezinnen. Tijd om een stil te staan bij ons wezen als mens: onze kluchtigheid wanneer er meer angst ontstaat voor het gebrek aan toiletpapier dan voor het gebrek aan immuniteit.
Op dit eigenste moment bevinden er zich meer mensen in een supermarkt dan in de natuur achter de hoek. Het zonnetje schijnt nochtans. Absurd. Rekken worden geplunderd alsof de apocalyps nabij is en plots kan het oma niet meer schelen dat ze naast een hoestende menigte staat, er liggen namelijk 37 conservenblikken in haar kar en dat is safe.
Uit verveling durf ik te gapen naar wat anderen op de band leggen aan de kassa. Meestal om te proberen raden wat de pot schaft die avond. Nu uit verbazing over wat mensen in kas slaan om meerdere weken te overleven (of zo lijkt het toch). Een hoop brol die door enkele multinationals van aan de andere kant van de wereld door je strot geramd wordt en die ondertussen blijkbaar als gezond wordt beschouwd. Gezond genoeg.
Oorzaak en gevolg
Jos Vranckx, journalist en auteur bij Knack legt de vinger op de wonde. Hij haalt aan dat een voorbijgestreefde manier van denken over gezondheid ons nog steeds beheerst. We denken te rechtlijnig: één oorzaak (het virus), één gevolg (de ziekte). Het verhaal zit echter niet zo eenvoudig in mekaar. Het doet er bijvoorbeeld wel degelijk toe wat er in je survival-kar ligt, waar dat vandaan komt en hoe lang het geleden is dat je zonder haast een grasspriet van dichtbij hebt bekeken. Vranckx spreekt over economische aspecten en stress. Slechts enkele van de invloedfactoren waar weinig aandacht voor is tijdens de ontwikkeling van deze pandemie.
Duurzamer leven
Het mag duidelijk worden dat onze gezondheid van méér afhangt dan van een toevallige besmetting. Zelfs als je die pech hebt hangt ook daarna je herstel niet helemaal af van de goodwill van het lot. Bioloog Dirk Draulans stelt terecht dat het tijd is om duurzamer te gaan leven. Het virus profiteert namelijk van onze menselijke expansiedrang en globalisering. We zijn met teveel en we grijpen te sterk in op onze omgeving en daarvoor betalen we een prijs.
Balans
Fascinerend is dat de natuur tot in het kleinste aspect steeds op zoek is naar balans. Wat er nu gebeurt is een reactie op de schade die we aanbrengen als mens op onze omgeving en een poging van moeder natuur om het evenwicht terug te herstellen door ons gedeeltelijk uit te roeien. Hoe minder we daar uit leren, hoe steviger we het te verduren zullen krijgen.
Ook te lezen in het artikel van Draulants – de kans is groot dat corona net zoals vele andere virussen een stabiel leven in de mensheid zal uitbouwen. Daarnaast is het ondertussen bewezen dat verbinding met de natuur essentieel is voor de gezondheid van mens en planeet.
We hebben er dus alle baat bij om die balans mee te bewaken. Om bewuster te leven, anders te eten, lokaler te kweken en respect te hebben voor het beetje groen dat ons nog omgeeft. En voor ons eigenste lijf.
Individuals who visit natural spaces weekly, and feel psychologically connected to them, report better physical and mental wellbeing.
University of Plymouth
Immuniteit
Je lijf heeft – als het wat meezit – wapens gekregen om eerlijk mee te kunnen strijden strijden in ’the survival of the fittest’. Soldaten die het opnemen tegen indringers zoals corona: onze immuniteit. Dat leger kan een stevig partijtje vechten, maar wie muiterij of uitputting wil voorkomen moet zorgen voor zijn strijdkrachten. Niet met een pilletje als het eens wat minder gaat, maar met een levensstijl die er voor zorgt dat je tegen een stootje kan.
Wat had je anders gedacht dan dat ik hier een pleidooi zou afsteken voor de natuur! Het meest effectieve middel om je te beschermen tegen ziekte is geen angst, maar een gezonde, natuurlijke weerstand. Klinkt logisch, maar we lijken vergeten dat zoiets niet van zelf komt.
Er zijn heel wat planten die versterkend kunnen werken op je weerstand. Neen, het zijn geen wondermiddelen, maar alle kleine beetjes helpen op weg naar een gezonder (samen)leven.
Hou je sterk daarbuiten!
Lees verder: Hoe verhoog je je weerstand?
Top Sofie! De nagel op de kop. Zonet een gembersiroopje gemaakt.
Mooi, ik mis een follow knop 😉
Bedankt voor de tip, heb hem toegevoegd op de homepagina ;).
heb een tuintje en knip gras met schaar,,kweetet,,,monnikenwerk maar wel heerlijk,,elk grassprietje voelen tss je vingers!!dank vr deze mooie tekst!!!Nature is my best friend!!!